Načítání

Zadejte hledaný text

Kuchyň a jídelna

Potraviny, kterým chlad nedělá dobře

Ledničky a chladničky nám ve velké míře usnadňují život. Řada potravin totiž potřebuje chlad k tomu, aby se nezkazila. Ne vše ovšem patří právě do ledničky. V dnešním článku se podíváme na zoubek surovinám a potravinám, kterým chlad příliš nesvědčí. Příliš nízká teplota naopak může způsobit předčasnou zkázu těchto potravin.

Pečivo

Teď nemluvíme například o chlebíčcích, které jsou v lednici uchovány po relativně krátkou dobu. A to zejména z toho důvodu, že na chlebíčcích nalezneme suroviny, jímž vůbec nesvědčí vyšší teploty. Pečivo se tedy dá v chladničce uchovávat krátkodobě. Na delší uchování však raději zapomeňte. V chladném prostředí totiž dochází k tomu, že pečivo rychleji vysychá a tvrdne. Uvnitř sáčku navíc dokáže velice rychle plesnivět. Pečivo se samozřejmě dá uchovávat v mrazáku.

Cibule a česnek

Také cibule a česnek do lednice rozhodně nepatří. Velmi rychle v ní totiž plesniví. Zároveň u nich dochází ke ztrátě pevnosti. Například taková cibule pak svou konzistencí může připomínat gumový míček. Česnek i cibule by se měly skladovat na suchém a tmavém místě. Rozhodně by však neměly být uloženy a skladovány spolu s brambory.

Rajčata

U rajčat, pokud byste je uložili do své ledničky, by velmi rychle došlo k narušení jejich buněčné struktury. Následkem toho by ztratila svou chuť. A nikdo z nás asi nechce jíst rajčata, která jsou totálně bez chuti.

Exotické ovoce

Pomeranče, citróny, limetky, banány, ananasy. Pro toto exotické ovoce platí, že doslova nenávidí chlad. To je možná také důvod, proč tyto pochutiny rostou v tropických oblastech. V lednici by toto ovoce mohlo začít například hnědnout. Stále by bylo jedné, ale už by ani zdaleka nebylo tak dobré. Proto tyto exotické pochoutky skladujte ve spíží, ideálně by v dané spíži měla být pokojová teplota.

Brambory a batáty

U brambor a batátů dochází k tomu, že v lednici do sebe rychle natahují vlhkost. Mění se i jejich chuť, například u brambor se můžeme setkat s tím, že po vytažení z lednice je jejich chuť sladší. V případě batátů počítáme s tím, že budou sladké, avšak lednice by způsobila to, že budou sladké až přespříliš. Jak už bylo zmíněno výše, brambory a batáty rozhodně neskladujte spolu s cibulí a česnekem.

Další potraviny

Zde můžeme zmínit třeba ořechy, kávu, avokádo, bylinky, okurky, med, olivový olej. Lednice by se však měla vyhýbat také kečupu nebo hořčici. Samozřejmě existuje i celá řada dalších potravin, kterým pobyt v lednici rozhodně nesvědčí, mohou to být jablka, hrušky, hroznové víno a další a další pochutiny.

Zanechat komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *