Načítání

Zadejte hledaný text

Kuchyň a jídelna

Čím se řídit při výběru digestoře?

Digestoře nám velkou měrou usnadňují práci v kuchyni. Dokáží totiž rychle a efektivně odstranit veškeré páry a pachy, které vznikají během vaření. Koneckonců si jsme všichni moc dobře vědomi toho, že existuje celá řada pokrmů a specialit, které sice skvělé chutnají, ale nijak zvlášť nevoní. A potom tady máme několik potravin, jež doslova a do písmene smrdí.

Kvalitní odsavač par je spolu s lednicí a sporákem, popřípadě varnou deskou součástí povinné výbavy, a proto by neměl chybět v žádné kuchyni. Nicméně vybrat ten správný může být mnohdy složité. Na co si tedy dát pozor a čemu věnovat zvýšenou pozornost před samotnou koupí?

Výkon digestoře

Ten se udává v metrech krychlových za hodinu. Hodnota výkonu nám určuje, kolik vzduchu dokáže digestoř odsát za 60 minut. Abychom dokázali určit, jaký odsavač par nám v kuchyni postačí, tak musíme zjistit objem dané místnosti. Ten se spočítá jako délka x šířka x výška. Pomocí tohoto jednoduchého vzorce zjistíme, kolik metrů krychlových má naše kuchyň. Když toto číslo následně vynásobíme sedmi, tak se dobereme výsledku a zjistíme, jaký minimální výkon by měl odsavač mít.

Proč násobíme právě sedmi? Protože se postupem času přišlo na to, že digestoř funguje správně a efektivně, jestliže se vzduch v místnosti vymění 7 až 10-krát během hodiny. Jak sami vidíte, tak dobrat se výsledku není nic složitého, stačí mezi sebou pouze vynásobit několik hodnot.

Hlučnost

Další veledůležitou vlastností je hlučnost. Nadměrný rámus dokáže být velmi otravný a samotné vaření může pořádně znepříjemnit. Navíc po překročení určité hranice má neblahý vliv na psychické rozpoložení, čímž svému zdraví rozhodně neprospíváte.

Když se podíváme na některé konkrétní příklady, tak hladina intenzity zvuku u zapnutého televizoru činí zhruba 55 decibelů (dB). Silně frekventovaná ulice odpovídá hlučnosti 70 dB a takový řev atakuje hranici 80 dB. Více než 100 dB mají třeba pneumatické sbíječky nebo hlasité obráběcí stroje. Díky uvedeným příkladům se máte od čeho odpíchnout a budete si umět lépe představit, jak moc nebo málo určitá digestoř „křičí“.

Energetická třída

Když si koupíme nový spotřebič, tak na něm najdeme štítek, na kterém jsou vypsány vybrané hodnoty a velkým písmem je na něm vyobrazena energetická třída. Dnes se výrobci předhánějí v tom, kdo z nich dokáže vyrobit úspornější produkt. Ty nejšetrnější a nejúspornější spotřebiče se řadí do energetické třídy A+++. Ti největší žrouti elektrické energie pak spadají do D(éčka). Možná si říkáte, že mezi tím přece nemůže být takový rozdíl, nicméně opak je pravdou. Podle všeho jsou elektrospotřebiče ve třídě A+++ o více než 100% úspornější než ty, které spadají do energetické třídy D. Nějaké to „plusko“ navíc vám tak při častém a pravidelném používání dokáže ušetřit nemalou sumu peněz.

Odtahové, recirkulační a kombinované digestoře

 Odtahová digestoř odvádí veškeré páry a pachy přímo komínem nebo šachtou. To znamená, že není potřeba dokupovat žádné další filtry a myslet na to, že je musíte jednou za čas vyměnit. Tomu se nevyhnete právě u recirkulačních odsavačů. Ty fungují na takovém principu, že nasají vzduch, přefiltrují ho a vrací ho zpátky do místnosti. Tím pádem je zapotřebí kontrolovat filtry a jednou za čas je omýt, případně je vyměnit. Kombinované digestoře, jak už samotný název napovídá, kombinují výhody a eliminují nevýhody těch odtahových a recirkulačních. 

V dnešním článku jsme si ukázali pár tipů, podle kterých se můžete řídit, když budete zvažovat, jestli si pořídíte takovou nebo makovou digestoř. A pokud se nedokážete rozhodnout ani poté, co jste náš návod dočetli až sem, tak zvažte ještě další kritéria. Ať už to je osvětlení odsavače par, jeho šířka nebo počet režimů.

Zanechat komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *